Węgiel: obecny we wszystkich stalach, jest najważniejszym elementem utwardzającym. Zwiększa również wytrzymałość stali, ale dodawany oddzielnie zmniejsza ciągliwość.
Zwykle chcemy, aby stal w nożyczkach była wysokowęglowa tzn powyżej 1,5%.
Chrom: dodany w celu zwiększenia odporności na zużycie i odporności na korozję. Stal z co najmniej 13% chromu jest uważana za stal „nierdzewną”.
Dodanie chromu w zbyt dużych ilościach zmniejsza wytrzymałość. Dlatego maksymalnym poziomem Chromu powinno być 22%.
Mangan: Ważny pierwiastek, mangan wspomaga strukturę ziarna i przyczynia się do hartowności. Podwyższa wytrzymałość i odporność na zużycie.
Poprawia jakość stali podczas jej wytwarzania (obróbka na gorąco i walcowanie).
Molibden: formujący węglik, zapobiega kruchości i utrzymuje wytrzymałość stali w wysokich temperaturach. Obecny w wielu stalach, a stale do hartowania w powietrzu (np. A2, ATS-34) zawsze zawierają 1% lub więcej
molibdenu – to właśnie molibden nadaje tym stalom zdolność hartowania w powietrzu.
Nikiel: Dodaje wytrzymałości. Obecny stalach AUS-6 i AUS-8. Powszechnie uważa się, że nikiel również odgrywa rolę w odporności na korozję.
Krzem: Przyczynia się do wzmocnienia. Podobnie jak mangan, sprawia, że stal jest bardziej dźwięczna podczas produkcji.
Wolfram: formujący węglik, zwiększa odporność na zużycie, zwiększa drobnoziarnistość stali, powiększa wytrzymałość oraz odporność na ścieranie.
Po odpowiednim połączeniu z chromem lub molibdenem wolfram sprawi, że stal będzie stalą szybkotnącą. Najsilniejsza forma węglikowa zaraz za wanadem.
Wanad: Przyczynia się do odporności na ścieranie i hartowności, a jako środek tworzący węgliki (w rzeczywistości węgliki wanadu są najtwardszymi węglikami) przyczynia się do odporności na zużycie.
Poprawia również ziarno stali, co przyczynia się do wytrzymałości i pozwala ostrzu uzyskać bardzo ostrą krawędź.
Klasy stali z jakiej wykonywane są nożyczki dostępne na naszej stronie:
Stal nierdzewna – ciężko stwierdzić w tym wypadku jaka to dokładnie stal. Brak doprecyzowania. Zazwyczaj są to modele o standardowej jakości i niskiej cenie. Do użytku domowego. Lub niezbyt długiego użytkowania w salonie fryzjerskich.
Aus-8
Japońska stal odpowiadające typowi 440B. Stale Aus-6, Aus-8 i Aus-10 różnią się podobnie jak w stali 440 zawartością węgla. Dla AUS-8: 0,7 – 0,75% (dla 440B: 0,75 – 0,95%). Stale japońskie różnią od serii 440x głównie zastosowaniem w nich małych ilości wanadu. Pierwiastek ten przyczynia się do odporności na ścieranie i hartowności, a jako środek tworzący węgliki (w rzeczywistości węgliki wanadu są najtwardszymi węglikami) przyczynia się do odporności na zużycie. Stale te są powszechnie wykorzystywane w średnich cenowo nożyczkach, głównie tych, których produkcja odbywa się w Japonii i Tajwanie.
HRC 57-59
Stal 9cr – Stal o bardzo dobrej wytrzymałości i dobrej jakości. Klasę wyższa od 8cr
HRC 58-60
Stal 440c – bardzo wysokiej jakości stal nierdzewna. Klasę lepsza od serii 420. Stale z grupy 440 różnią się, składem i wytrzymałością krawędzi tnącej. Dla stali 440A skład procentowy węgla to około 0,7%, dla 440B: 0,9%, natomiast dla stali 440C parametr ten wynosi około 1,1%.Większa ilość procentowa węgla podwyższa wytrzymałość stali. Dobrej jakości nożyczki z danej stali możemy już zakupić w okolicach 300zł
HRC 58-60
Stal Japońska 440c – Jak wyżej, jednakże stal ta jest produkowana w Japonii.
HRC 58-60
Stal Japońska VG10 – jedna z najwyższej jakości stal nierdzewna, stosowana tylko w drogich narzędziach premium. Wszystkie stosunkowo małe ilości innych metali nadają stali VG10 niezwykłe właściwości, takie jak zdolność do utrzymywania ostrych krawędzi i wytrzymałość samej stali. Przewyższa jakością i trwałością stal 440c.
HRC 59-63
Stal Japońska VG10w
jedna z najwyższej jakości stal nierdzewna, stosowana tylko w drogich narzędziach premium, mieszanka zawierająca w przybliżeniu 1% węgla, 1% molibdenu, 15% chromu, .2% wanadu i 1,5% kobaltu. Wszystkie te stosunkowo małe ilości innych metali nadają stali VG 10 niezwykłe właściwości, takie jak zdolność do utrzymywania ostrych krawędzi i wytrzymałość samej stali. Przewyższa jakością i trwałością stal 440c. Stosowana w modelach firmy KASHO.
Ats314
Stal nierdzewna produkowana przez japońskie fabryki, w pierwszych etapach stosowana była w produkcji łopat turbin w silnikach odrzutowych. Jest to modyfikacja stali 440C o zwiększonej zawartości molibdenu i obniżonej zawartości chromu. Stal 314 posiada ogromną odporność na ścieranie i deformację krawędzi tnącej dzięki czemu stal ta trzyma ostrość o wiele dłużej niż stale serii AUS i 440, jest jednak nieco bardziej krucha. Posiada trochę mniejszą odporność na korozję, co przy długim kontakcie z wilgocią skutkuje tendencją do pokrywania się rdzą powierzchniową. Modeli nożyczek z tej (jak i innych stali) mimo właściwości jaką jest nierdzewność nie powinno zostawiać się na dłuższy czas mokrych a tym bardziej zanurzonych w wodzie. Stal tę hartuje się do przedziału 59 – 62 HRC. Stosowana w klasie drogich nożyczek premium.
HRC 59-62
Stal Damasceńska – jest bardzo rzadko spotykana, niesamowicie trudna i droga w produkcji. Widoczne pasma na nożyczkach to nie wzór tylko prawdziwa mieszanka stali o różnej ilości węgla, dzięki czemu widzimy pasma o różnej barwie. Stal ta była stosowana w średniowieczu do produkcji broni białej, cechuje ją wysoka wytrzymałość i niesamowita historia. Nazwa została nadana ze względu na pierwsze legendy, stal ta miała zostać wymyślona i stosowana jako pierwsza w okolicy Damaszku.
Stal ZA-18 w porównaniu do popularnej stali VG-10 posiada w swoim składzie więcej węgla , chromu , molibdenu i kobaltu. Pierwiastki te ekstremalnie podwyższają wytrzymałość, twardość i odporność na korozję. W rezultacie, stal ZA-18 może być hartowana do wyższych wartości HRC i jest przy tym mniej krucha, nierdzewna i lepiej trzymająca ostrość niż VG-10.
HRC 63-64
Dane % stali wynikają z dostępnych informacji z fabryk, produkujących nożyczki fryzjerskie oraz oficjalnych definicji danych stali.